Firma Joakim Blomkvist

Klassiska torrflugor.

Detta projekt började med att vi Jag och Leif "holken" Johansson hittade riktigt klassiska gamla krokar och bindmaterial till Åke Bodéns Åbosländor.
Originalkork, vinge samt krok från slutet av sjuttiotalet. Vi beslöt då att göra en klassisk torrflugeask i bara originalmaterial från tiden det begav sig.
Då material endast räcker till 100 st flugor fick det bli en begränsad upplaga på 99st. Medföljer äkthetsbevis, numrering och signering.

Då vi även brinner för att rädda våra älvar och fiskevatten beslöt vi oss för att inleda samarbete med Älvräddarna som oavkortat får 20% av försäljningen.

Så vill du bli en av ägarna till denna smått unika ask så får du passa på. Priset är 995:- inkl. frakt och moms.

Flugasken finns till försäljning på säljsidan >>Klicka HÄR

 


Åke Bodén från Piteå uppfann ÅBO-sländorna.

Redan i slutet på femtiotalet satt han och grunnade över hur den ultimata harrflugan skulle se ut. Eftersom hans industri -Piteå Mekaniska Verkstad- var full med dextrinbehandlade korkskivor i olika dimensioner var korken redan från början ett högintressant material. Åke var en superbegåvad tekniker, ett snille med blick för nyskapande, hållfasthet och design. Till slut kom han fram till att flugan skulle vara av nattsländetyp, ha en profilstark silhuett, landa rätt, ha en bra krokningsförmåga och inte vara ”vindskåll”, det vill säga att flugan helst inte skulle vara alltför vindkänslig. Viktigt var också att flugan skulle vara lättbunden, ha en god flytbarhet och vara hållbar.

Eftersom krokens hållfasthet var viktig testade han alla krokar han kunde komma över i sin fabrik. Kontentan av detta blev att den bästa kroken för en sån hantering skulle vara en krok från Partridge and Redditch, en tunn men hållbar krok som kallades Captain Hamilton.
Landa rätt var det största problemet, en svårighet som gjorde att flugan fick bli av en så kallad deplacementtyp, det vill säga att en del av korkkroppen skulle ligga
under själva ytfilmen. Så föddes den första ÅBO-sländan, en modell med korkkropp.

Något senare kom ÅBO-sländan med korkvinge, vilken är min egen favorit av Åkes alla korkade flugor. För att klargöra Åkes noggrannhet gjorde han något som fortfarande förbryllar. För att ordentligt kunna eliminera att flugorna landade fel, antecknade han ner 2500 kast i följd med samma fluga, hur den landade och vilka åtgärder han därefter vidtog. Det var bara Åke som skulle kunna tänka sig att genomföra sådana extraordinära ingenjörsfasoner. Idag är vi många som binder hans flugor, ett minne efter en man vars konstruktörkonster har fått ett eget kapitel i den svenska flugfiskehistorien.

Mer om flugorna finns i mina böcker Öringnatt (1983) och Westrins fjällflugor (2005). Bokförlaget Settern.

-Gunnar Westrin- 

äkthetsbevis